معدن تراورتن حاجیآباد محلات
معدن حاجی آباد
موقعیت جغرافیایی و راه های دسترسی معدن:
معدن تراورتن حاجیآباد در ۵ کیلومتری جنوب غرب شهر محلات در استان مرکزی قرار گرفته است. راه دسترسی این محدوده معدنی از طریق جاده اصلی محلات به خمین است. جاده معدن در مسیر هموار به طول ۲ کیلومتر از جنوبیترین قسمت محدوده (محل باسکول) تا شمالی ترین قسمت محدوده می باشد که این جاده بصورت شوسه احداث گردیده است.
محدوده معدن تراورتن حاجیآباد به مساحت ۳۷۳ هکتار است.
توپوگرافی محدوده معدن
معدن مورد نظر قسمتی از رشته کوههای جنوب شرقی شهر محلات میباشد. این رشته کوهها دارای روند تقریبی شرقی- غربی بوده و شامل کوههای کوه زرد قلعه، کوه دز و کوه پارسمند میباشد. کم ارتفاع ترین نقطه معدن تراز ۱۶۴۶ و بلندترین نقطه معدن ۱۸۰۶ متر در شمال محدوده میباشد. لایه تراورتن محدوده با روند شمالی-جنوبی به طول تقریبی ۲ کیلومتر میباشد.
نوع و طبقه ماده معدنی
ماده معدنی مورد نظر از نوع تراورتن سفید و کرم با ترکیب شیمیایی CaCO3 میباشد.
زمین شناسی
معدن حاجیآباد در دو پهنه ساختاری ایران مرکزی و زون سنندج – سیرجان واقع شده است. تراورتن حاصل فعالیت چشمه های آهک ساز کواترنر است. واحدهای زمین شناسی تفکیک شده در محدوده معدنی حاجیآباد از قدیم به جدید شامل:
واحد شیل، مارن و ماسه سنگ سبز رنگ ائوسن(بستر)
واحد کنگلومرای قاعده تراورتن: که این واحد سنگی در زمان نهشته شدن بر روی واحد ائوسن در نقاط پست تر این واحد سنگی و دارای ضخامت بیشتری است (گنگلومرای همراه با تراورتن)
واحد تراورتن نسل اول: نهشته شده است. لایههای تحتانی این واحد سنگی تراورتن دارای رنگ قهوهای و کرم تیره بوده و تخلخل آن کم می باشد. ضخامت این واحد از حداقل ۵ متر تا حداکثر۲۰ متر متغیر می باشد.
واحد تراورتن نسل دوم: واحد سنگ چینه ای تراورتن گسترده ترین واحد سنگی در محدوده معدنی می باشد که پس از یک وقفه رسوب گذاری بر روی تراورتن های نسل اول معدن حاجیآباد نهشته شده است. این واحد سنگی تراورتن که عمدتا در شمال محدوده معدنی می باشد. ، به وضوح دارای تخلخل و حفرات بیشتری نسبت به تراورتن های نسل اول در خود می باشد.
میزان ذخیره قطعی و احتمالی کانسار
با توجه به گزارش پایان اکتشاف، همچنین طرح بهره برداری قبلی و مقاطع زده شده در نقشه ۱:۱۰۰۰ معدن حاجیآباد، ذخیره قطعی سنگ قابل بارگیری معدن با در نظر گرفتن وزن مخصوص سنگ تراورتن ۶/۲ تن بر متر مکعب ۵،۲۰۰،۰۰۰ تن برآورد و همچنین با توجه به عملیات اکتشافی انجام شده ذخیره احتمالی ۹،۴۰۰،۰۰۰ تن برآورد گردیده است. قابل ذکر است میزان کوپدهی از سنگ برجای معدن تراورتن حاجیآباد با توجه به کیفیت و وضعیت زمینشناسی و تکتونیک معدن به طور میانگین ۱۸درصد در نظر گرفته شده است.
روش استخراج ماده معدنی : با توجه به ضخامت تراورتن معدن، شیب کم لایه و همچنین استحکام بالا و پایداری پلههای ایجاد شده ، بهترین روش برای استخراج به مانند دوره قبل استفاده از روش استخراج روباز و کواری می باشد.
با توجه به خوراک مورد نیاز کارخانههای فرآوری، سیستم حمل و نقل، مشخصات زمین شناسی و ژئومکانیکی توده سنگ برجا و مسائل ایمنی ابعاد بهینه استخراجی با ارتفاع میانگین پله استخراجی ۸ متر، طول رشتهبریها
۸ متر، عرض برش ۸/۱ متر، شیب رخساره پله ۹۰ درجه و شیب کف پله صفر در نظر گرفته شود.
با توجه به میزان ذخیره سنگ قابل بارگیری ۵،۲۰۰،۰۰۰ تن، بارگیری سالیانه ۴۰۰،۰۰۰ تن و ۲۸۰ روز مفید کاری معدن در سال برنامه کاری معدن در مناطق و ترازهای مختلف به مدت ۱۲ سال برنامه ریزی گردیده است.
- تعداد مناطق : ۱۱ منطقه (۱، ۶ غربی، ۶ شرقی، ۸، ۱۲، ۱۴، ۱۵، ۱۸ ، ۱۷ ، اصلاح قواره و لاشهجوئی) فقط منطقه ۸ غیر فعال
- تعداد پیمانکار : ۸ پیمانکار
- تعداد پرسنل : ۲۳۰ نفر
- تولید واقعی ماهیانه حدود ۴۰ تا ۶۰ هزار تن
دفترمرکزی : تهران، بلوارنلسون ماندلا(جردن)،
نبش بنیسی (فرزان غربی)، پلاک ۲ طبقه ۲
کد پستی : ۱۹۶۸۸۷۴۸۱۳
تلفن : ۳۵-۸۸۸۷۸۵۳-۰۲۱
نمابر : ۸۹۷۷۳۴۷۶-۰۲۱
معدن حاجی آباد : محلات کیلومتر ۵ جاده خمین
تلفن : ۸۹-۹۱۰۷۰۳۸۱-۰۲۱
معدن آتش کوه : محلات کیلومتر ۲۰ جاده محلات به دلیجان، انتهای جاده آتشکوه
تلفن : ۸۹-۹۱۰۷۰۳۸۱-۰۲۱
کلیه حقوق متعلق به شرکت معدن فرآور امداد میباشد.